Funkcje piwnicy nie muszą ograniczać się do schowka na opał czy rzadko używane sprzęty. Pomieszczenie poniżej poziomu gruntu można wykorzystać na wiele innych sposobów, np. na własną piwniczkę z winem. Podpowiadamy, jak ją urządzić, by zapewnić jak najlepsze warunki do przechowywania tego szlachetnego trunku.
Piwniczka okaże się idealnym rozwiązaniem, jeśli planujesz tworzyć kolekcję win przeznaczonych do długiego leżakowania lub po prostu chcesz we własnym domu poczuć odrobinę klimatu sycylijskich winnic. Odpowiednie zaaranżowanie pomieszczenia wymaga jednak nieco pracy.
Jak przechowywać wino?
Koneserzy wina wiedzą, że jest to trunek bardzo wrażliwy na czynniki zewnętrzne i dość łatwo zburzyć jego naturalny proces dojrzewania. Wpływa to negatywnie na smak i aromat alkoholu, może również obniżyć jego przydatność do spożycia. Jakie parametry powinny więc zostać zachowane przy przechowywaniu wina?
- Temperatura – wino najlepiej przechowywać w temperaturze 10–14oC. Trunek jest bardzo wrażliwy na wahania temperatury – powodują one, że wino na zmianę kurczy się i rozpręża, co prowadzi do niekorzystnych zmian biochemicznych.
- Wilgotność powietrza – najlepiej, by utrzymywała się na poziomie 70%. Zbyt duża wilgotność może prowadzić do pleśnienia korka i etykiet, zbyt mała – do jego wysychania i kurczenia się, przez co do wnętrza butelki dostaje się powietrze.
- Nasłonecznienie – wino należy przechowywać w miejscu bez dostępu światła słonecznego. Naświetlony napój szybciej się starzeje i łatwo zmienia swój smak i aromat.
Jak zorganizować piwniczkę na wino?
Najkorzystniejsza jest budowa specjalnej głębokiej ziemianki do przechowywania wina. W takim miejscu najłatwiej stworzyć najlepsze warunki. Możliwe jest również dostosowanie już zaplanowanego podpiwniczenia. Jakie warunki powinna więc spełniać piwnica, by można było w niej przechowywać wino?
- Piwnica na wino powinna znajdować się głęboko pod ziemią – minimum 1–2 metry pod powierzchnią gruntu. Pozwoli to zachować optymalną temperaturę i wilgotność powietrza (dla pewności warto zamontować w pomieszczeniu termometr i higrometr). Dodatkowo piwnica musi posiadać grube ściany o dobrej izolacji termicznej.
- W pomieszczeniu musi być zachowana odpowiednia wentylacja – stały przepływ powietrza pozwala na zachowanie oryginalnego aromatu wina.
- Piwnica nie powinna posiadać okien, a jeśli już są zamontowane – należy je szczelnie zasłonić. Warto również zrezygnować z oświetlenia elektrycznego na rzecz świec lub ewentualnie zamontować żarówkę o mocy maksymalnie 60 W.
- Wino należy przechowywać w pozycji poziomej – dzięki temu korki są stale nawilżone i szczelnie zamykają butelki. Wyjątkiem są butelki z metalowymi zakrętkami – te powinno się ustawiać pionowo, by wino nie miało styczności z metalem. Warto o tym pamiętać podczas wyboru regałów.
- W piwniczce na wino nie należy przechowywać innych produktów, zwłaszcza środków chemicznych i artykułów o ostrym zapachu. Intensywne aromaty mogą przeniknąć do wnętrza butelki, zanieczyszczając smak i zapach wina.
Więcej pomysłów na wykorzystanie piwnicy, nie tylko do stworzenia swojej małej winiarni, znajdziesz w tym artykule.