Guest Kamil Posted November 9, 2014 Report Share Posted November 9, 2014 Witam, Czy mógłbym poprosić o zdjęcia z realizacji tego projektu na mail: kamix86@wp.pl Bardzo dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Przemek Posted November 11, 2014 Report Share Posted November 11, 2014 Najbezpieczniej więc wprowadzać zmiany nie ingerujace za bardzo w konstrukcję budynku, jego proporcje, gabaryty. Witam ponownie, Dziękuję za odpowiedź. Chodziło mi właściwie o zwiększenie całościowe powierzchni budynku z zachowaniem jego proporcji. Ot tak po prostu całościowe powiększenie do 120% lub 130% pierwotnej powierzchni. Czy takowe powiększenie wchodzi w grę? Wówczas chyba nie wpłyniemy znacząco na kształt budynku czy też konstrukcję dachu. Chyba, że się mylę... Z góry dziękuję za odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piotr Posted November 11, 2014 Report Share Posted November 11, 2014 Witam Jestem zainteresowany zakupem projektu i budową domu Nela poszkuję kontaktu z kimś kto budował lub buduje ten domek na podkarpaciu lub w południowo-wschodniej części kraju... prosze o kontakt na piozur@op.pl oczywiście jeśli to możliwe prosze o jakiekolwiek zdjęcia z budowy (gdziekolwiek) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dobre Domy Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 Witam ponownie, Dziękuję za odpowiedź. Chodziło mi właściwie o zwiększenie całościowe powierzchni budynku z zachowaniem jego proporcji. Ot tak po prostu całościowe powiększenie do 120% lub 130% pierwotnej powierzchni. Czy takowe powiększenie wchodzi w grę? Wówczas chyba nie wpłyniemy znacząco na kształt budynku czy też konstrukcję dachu. Chyba, że się mylę... Z góry dziękuję za odpowiedź Witam, Powiększając metraż w projekcie domu należy zawsze zastanowić na powiększeniu jakich pomieszczeń nam zależy. Zazwyczaj nie jest konieczne powiększania pomieszczeń gospodarczych czy wiatrołapu , a chodzi o wielkość salonu czy kuchni. Powiększenie proporcjonalnie wszystkich pomieszczeń jest oczywiście możliwe, ale wbrew pozorom nie jest proste do wykonania. Przy powiększaniu należy bowiem zachować wymiary otworów drzwiowych i okiennych, szerokość ścian, bo używamy do ich budowy konkretnych materiałów o konkretnych wymiarach. Dlatego nawet jeśli wydaje się to łatwe do wykonania przy użyciu programów graficznych, to w istocie jest to zmiana każdego fragmentu projektu oddzielnie. Dodatkowo należy uaktualnić wszystkie projekty branżowe: Zmieni się rozpiętość dachu więc konstruktor będzie zmuszony na nowo przeliczać od nowa każdy z elementów więźby dachowej. Cięższy dach to inne siły działające na podpory, a dalej na fundamenty. Dlatego konstrukcję budynku należy zaprojektować właściwie od początku. Zmiana wymiarów pomieszczeń i kubatury to zmiany w opracowaniu dotyczącym np. ogrzewania. Zmienią się np. wielkości grzejników. Wydłużą się również wszystkie elementy instalacyjne. Do zmiany będą więc całe projekty instalacji. Proporcjonalne powiększenie budynku jest więc właściwie projektowaniem budynku od nowa. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tomek Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Witam Jestem zainteresowany projektem NELA - Poszukuję kontaktu z kimś kto jest w trakcie lub wybudował dom zgodnie z tym projektem w Zachodniopomorskim (okolice Szczecina), Jeśli posiadacie Państwo zdjęcia z realizacji tego projektu - proszę o podesłanie. Do pracowni dobre domy - poproszę o rzut projektu NELA ale z wymiarami pomieszczeń. Tomas504@wp.pl dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dobre Domy Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 Witam Materiały wyślemy w dniu jutrzejszym. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest monika Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Witam, jestem w trakcie budowy domu nela. Materiały na dach czyli więźba dachowa to koszt 22 tysięcy , dachówki ,kominy to kolejne 30 tys. Robi się 50 tysiecy bez robocizny i ocieplenia , jeśli to dodamy wyjdzie około 70 tysięcy. Czy dobre domy, bądź ktoś z budujących zrobi to taniej. ????? Proszę o porady .Monika elbląga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Marta Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 Witam, jeśli to nie problem to ja też poproszę o zdjęcia na adres marta.urbaniak@onet.eu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Łukasz Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 Witam jestem zainteresowany zakupem w/w projektu i mam pytanie czy dużym problemem było by powiększenie całego domu o 40% ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dobre Domy Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 Witam jestem zainteresowany zakupem w/w projektu i mam pytanie czy dużym problemem było by powiększenie całego domu o 40% ? Witam "Przeskalowanie" budynku w celu zwiększenia go o 40% wiąże się z wykonaniem projektu indywidualnego od podstaw, gdyż zmiany dotyczyć będą wszystkich elementów konstrukcyjnych. Musi się Pan liczyć ze sporymi kosztami takiego opracowania, jednak jest to możliwe do zrealizowania. Jeśli interesują Pana szczegóły proszę o kontakt z architektem na adres info@dobredomy.pl Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Krzysiek Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 Witam Jestem zainteresowany projektem NELA Poszukuję kontaktu z kimś kto jest w trakcie lub wybudował dom zgodnie z tym projektem w Łódzkie (okolice Kutna), Jeśli posiadacie Państwo zdjęcia z realizacji tego projektu - proszę o podesłanie. Do pracowni dobre domy - poproszę o rzut projektu NELA ale z wymiarami pomieszczeń. bolimowski@onet.eu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dobre Domy Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 Witam Jestem zainteresowany projektem NELA Poszukuję kontaktu z kimś kto jest w trakcie lub wybudował dom zgodnie z tym projektem w Łódzkie (okolice Kutna), Jeśli posiadacie Państwo zdjęcia z realizacji tego projektu - proszę o podesłanie. Do pracowni dobre domy - poproszę o rzut projektu NELA ale z wymiarami pomieszczeń. bolimowski@onet.eu Witam Materiały prześlę w dniu dzisiejszym. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
annag Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 witam. czy mogę prosic o przeslanie na maila zestawienia uzytych materialow dla projektu nela i oceania celem pozrownaia. zastanawia mnie duza roznica kosztow budowy. annagabriel@wp.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dobre Domy Posted December 12, 2014 Report Share Posted December 12, 2014 witam. czy mogę prosic o przeslanie na maila zestawienia uzytych materialow dla projektu nela i oceania celem pozrownaia. zastanawia mnie duza roznica kosztow budowy. annagabriel@wp.pl Witam Materiały prześlę w dniu dzisiejszym. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Przemek Posted December 12, 2014 Report Share Posted December 12, 2014 Witam, Również poproszę o rzut projektu NELA wraz z wymiarami pomieszczeń: pj-87@wp.pl Mam pytanie co do podpiwniczenia. Jak duża część domu może być podpiwniczona? Czy może to być cała powierzchnia czy tylko jakaś określona część? Myślałem by oprócz pieca, zagospodarować tę powierzchnię dodatkowo w jakiś inny sposób. W którym miejscu można by wówczas umieścić zejście do piwnicy? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dobre Domy Posted December 13, 2014 Report Share Posted December 13, 2014 Witam, Również poproszę o rzut projektu NELA wraz z wymiarami pomieszczeń: pj-87@wp.pl Mam pytanie co do podpiwniczenia. Jak duża część domu może być podpiwniczona? Czy może to być cała powierzchnia czy tylko jakaś określona część? Myślałem by oprócz pieca, zagospodarować tę powierzchnię dodatkowo w jakiś inny sposób. W którym miejscu można by wówczas umieścić zejście do piwnicy? Pozdrawiam Witam Materiały wraz z odpowiedzią na pytania prześlemy w poniedziałek na podany adres mailowy. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Robert Posted December 15, 2014 Report Share Posted December 15, 2014 Witam. Jest możliwość przesłania rzutów wraz z wymiarami? Jest możliwość wprowadzenia do projektu małej piwnicy, w celu uzyskania kotłowni na piec z paliwem stałym i pomieszczeniem na opał? Czy jest także wersja tego projektu z dachem płaskim. Mój e-mail: robpaw82@icloud.com Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dobre Domy Posted December 15, 2014 Report Share Posted December 15, 2014 Witam. Jest możliwość przesłania rzutów wraz z wymiarami? Jest możliwość wprowadzenia do projektu małej piwnicy, w celu uzyskania kotłowni na piec z paliwem stałym i pomieszczeniem na opał? Czy jest także wersja tego projektu z dachem płaskim. Mój e-mail: robpaw82@icloud.com Witam Odpowiedź wysyłam na maila. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Agnieszka Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Witam, Czy ja również mogę prosić o wymiary pomieszczeń na maila :blitek.a@op.pl Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dobre Domy Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Witam, Czy ja również mogę prosić o wymiary pomieszczeń na maila :blitek.a@op.pl Pozdrawiam Witam Materiały prześlę w dniu dzisiejszym. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lila Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 Witam, jestem w trakcie budowy domu nela. Materiały na dach czyli więźba dachowa to koszt 22 tysięcy , dachówki ,kominy to kolejne 30 tys. Robi się 50 tysiecy bez robocizny i ocieplenia , jeśli to dodamy wyjdzie około 70 tysięcy. Czy dobre domy, bądź ktoś z budujących zrobi to taniej. ????? Proszę o porady .Monika elbląga Witam pani Moniko jesteśmy na etapie adaptacji projektu Nela na wiosnę zamierzamy się budować.Państwo jak wynika z opisu jeteście na etapie dachu.Może jakieś sugestie lub nowe przemyślenia.Chętnie zobaczylibyśmy jakieś zdięcia z budowy. marcinadmar@interia.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tomek Posted December 21, 2014 Report Share Posted December 21, 2014 Witam jeśli ktoś buduje Nelę i posiada jakieś zdjęcia, którymi mógłby się podzielić, to będę wdzięczny za udostępnienie. tommi323@gazeta.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Kamil Posted December 23, 2014 Report Share Posted December 23, 2014 Witam, Jesteśmy z żoną zainteresowani kupnem i budową domu Nela, dało by radę wysłać na adres : kw@mawotechnology.com wymiary poszczególnych pomieszczeń ? Pozdrawiam, Kamil Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Łukasz Posted December 25, 2014 Report Share Posted December 25, 2014 Witam. Czy mógłbym również poprosić o przesłanie rzutów wraz z wymiarami. Mój mail: anyone25@op.pl. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dobre Domy Posted December 27, 2014 Report Share Posted December 27, 2014 Witam, Jesteśmy z żoną zainteresowani kupnem i budową domu Nela, dało by radę wysłać na adres : kw@mawotechnology.com wymiary poszczególnych pomieszczeń ? Pozdrawiam, Kamil Witam Materiały prześlemy w poniedziałek. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts