redakcja Napisano 15 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Napisano 15 Czerwiec 2012 Projekt domu Realny II Opis projektu: Projekt domu Realny II to budynek z użytkowym poddaszem, dla 4-5-osobowej rodziny. Na parterze domu RealnyII znajdują się: pokój dzienny połączony z jadalnią, łazienka, pokój gościnny/gabinet, oraz duże pomieszczenie gospodarcze dostępne z garażu dwustanowiskowego. Na poddaszu znajdują się trzy pokoje, duża łazienka oraz obszerny strych, który można zaadaptować na dodatkowy pokój. Projekt dostępny w wersji z garażem jednostanowiskowym - Realny. Projekt może być wykorzystany do zabudowy bliźniaczej. Link do projektu: Projekt Realny II Cytuj
Gość Bastek Napisano 25 Styczeń 2013 Zgłoszenie Napisano 25 Styczeń 2013 Witam Wszystkich zainteresowanych Jak przypuszczam Realny 2 to nowy projekt, mam nadzieję, że projekt jest energo oszczędny. Jakie zużycie generuje bydynek? Cytuj
Dobre Domy Napisano 28 Styczeń 2013 Zgłoszenie Napisano 28 Styczeń 2013 Nasze standardowe projekty, bez dostosowania do wymagań energooszczędnych generują zużycie energii na poziomie 130kWh/m2/rok. Po dostosowaniu do standardu np. Muli Comfort -grubość ocieplenia ścian musi wzrosnąć do 25cm, dachu do 30cm, podłogi na gruncie do 20cm, należy przewidzieć co najmniej kocioł kondensacyjny jako podstawowe źródło ciepła oraz bezwzględnie zastosować wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła, dobrze jest również przewidzieć zastosowanie kolektorów słonecznych - wówczas można dojść do około 40kWh/m2/rok. Pozdrawiam Cytuj
Gość Ania Napisano 21 Kwiecień 2013 Zgłoszenie Napisano 21 Kwiecień 2013 Witam, czy można wykorzystać ten projekt do zabudowy bliźniaczej? Cytuj
Gość Magda Napisano 25 Październik 2013 Zgłoszenie Napisano 25 Październik 2013 Witam, Bardzi proszę o informsację, jaka jest wysokość ścianki kolankowej w projekcie? Pozdrawiam Cytuj
Dobre Domy Napisano 28 Październik 2013 Zgłoszenie Napisano 28 Październik 2013 Witam, Bardzi proszę o informsację, jaka jest wysokość ścianki kolankowej w projekcie? Pozdrawiam Witam Ścianka kolankowa nad częsćią mieszkalną w domu Realny II wysoka jest na 78cm, nad garażem na 51cm(po wykończeniu podłóg i skosów). Pozdrawiam Cytuj
Gość Marta Napisano 19 Grudzień 2013 Zgłoszenie Napisano 19 Grudzień 2013 Witam wszystkich, my zdecydowaliśmy się na bardzo podobny projekt tego samego biura - Milena II. Projekt już mamy kupiony, obecnie analizuje go mistrz od ekipy, z którym jutro się spotykamy (ponoć ma sporo uwag, czy słusznych zobaczymy). Zaczynamy wiosną, w życiu bloga nie prowadziłam ale kiedyś musi być ten pierwszy raz więc na pewno poszczególne etapy będę opisywać na mojabudowa.pl Pozdrawiam wszystkich - Marta :)/> Cytuj
Gość Małgosia Dębica Napisano 7 Sierpień 2014 Zgłoszenie Napisano 7 Sierpień 2014 Witam, Czy można w tym projekcie wprowadzić na poddaszu strop lany/tradycyjny, nie z płyt? Cytuj
Dobre Domy Napisano 7 Sierpień 2014 Zgłoszenie Napisano 7 Sierpień 2014 Witam, Czy można w tym projekcie wprowadzić na poddaszu strop lany/tradycyjny, nie z płyt? Witam Zmiana technologii wykonania stropu technicznie jest możliwa. Najlepiej wprowadzić ją na etapie adaptacji projektu do działki. Pozdrawiam Cytuj
Gość Kasiek Napisano 8 Sierpień 2014 Zgłoszenie Napisano 8 Sierpień 2014 Witam, jak jest rozwiązana kwestia odprowadzenia wentylacji znad kuchenki, skoro komin widoczny jest po drugiej stronie kuchni?? Cytuj
Dobre Domy Napisano 11 Sierpień 2014 Zgłoszenie Napisano 11 Sierpień 2014 Witam, jak jest rozwiązana kwestia odprowadzenia wentylacji znad kuchenki, skoro komin widoczny jest po drugiej stronie kuchni?? Witam, Podłączenie kanału wentylacyjnego nad kuchenką (okapu) , należy rozwiązać za pomocą kanału elastycznego Spiro ∅150, prowadzonego w suficie podwieszanym. Pozdrawiam Cytuj
Gość Kasiek Napisano 11 Sierpień 2014 Zgłoszenie Napisano 11 Sierpień 2014 Witam ! Czy możliwe jest zlikwidowanie komina gdzie aktualnie przewidziany jest kominek i przeniesienie kominka w salonie na ścianę od strony kuchni ? Zależy mi na centralnym umieszczeniu kominka i możliwości rozprowadzenia z niego ciepła na piętro. Drugie pytanie dotyczy podpiwniczenia, czy możliwe jest podniesienie całego domu o około 0,5 m i wykonanie piwnicy pod pokojem dziennym z jadalnią, kuchnią, hallem i łazienką i wykonanie wejścia do piwnicy z pomieszczenia gospodarczego przy przewidzianym tam piecu c.o. i c.w.u ? Cytuj
Dobre Domy Napisano 12 Sierpień 2014 Zgłoszenie Napisano 12 Sierpień 2014 Witam, Wszystkie zmiany, o które Pani pyta są z technicznego punktu widzenia możliwe do wykonania. Przeprojaktowania najlepiej dokonać na etapie adaptacji projektu do warunków lokalnych. Pozdrawiam Cytuj
Gość Gość Napisano 7 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Napisano 7 Wrzesień 2014 chciałby sie spotkaci ko juz stawiał i wykoniczył dom realny 2 Cytuj
Gość Gość Napisano 8 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Napisano 8 Wrzesień 2014 Mam pytanie do autora projektu, czy jest możliwe przedłużenie, powiekszenie kuchni kosztem gabinetu i wydzielenie z niego części na mała spizarnie podobnie jak w projekcie LENA. Cytuj
Dobre Domy Napisano 9 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Napisano 9 Wrzesień 2014 Mam pytanie do autora projektu, czy jest możliwe przedłużenie, powiekszenie kuchni kosztem gabinetu i wydzielenie z niego części na mała spizarnie podobnie jak w projekcie LENA. Witam Powiększenie kuchni i doprojektowanie spiżarni, kosztem gabinetu jest jak najbardziej możliwe, można taką zmianę wykonać na etapie adaptacji projektu. Należy jedynie pamiętać, aby zapewnić wentylację grawitacyjną spiżarni, w sytuacji gdyby pomieszczenie to nie miało okna. Pozdrawiam Cytuj
Gość Gość Napisano 9 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Napisano 9 Wrzesień 2014 Mam pytanie do autora projektu, czy jest możliwe przedłużenie, powiekszenie kuchni kosztem gabinetu i wydzielenie z niego części na mała spizarnie podobnie jak w projekcie LENA. Witam Powiększenie kuchni i doprojektowanie spiżarni, kosztem gabinetu jest jak najbardziej możliwe, można taką zmianę wykonać na etapie adaptacji projektu. Należy jedynie pamiętać, aby zapewnić wentylację grawitacyjną spiżarni, w sytuacji gdyby pomieszczenie to nie miało okna. Pozdrawiam Dziękuję za odpowiedź. Teraz wiem że projekt REALNY II to trafiony wybór. Cytuj
Gość Gabriel Napisano 22 Październik 2014 Zgłoszenie Napisano 22 Październik 2014 Poproszę kosztorys na adres gaka@o2.pl Cytuj
Dobre Domy Napisano 23 Październik 2014 Zgłoszenie Napisano 23 Październik 2014 Poproszę kosztorys na adres gaka@o2.pl Witam Kosztorysów dla naszych projektów nie udostępniamy bezpłatnie, jednak mogę Pani przesłać ogólne zestawienia materiałowe oraz kosztorysowe. Pozdrawiam Cytuj
Gość Łukasz Napisano 30 Październik 2014 Zgłoszenie Napisano 30 Październik 2014 Szanowni Państwo, interesuje mnie czy dla projektu domu REALNY II jest dostępny plan wentylacji mechanicznej? Z góry dziękuję za odpowiedź. Z poważaniem, Cytuj
Dobre Domy Napisano 30 Październik 2014 Zgłoszenie Napisano 30 Październik 2014 Szanowni Państwo, interesuje mnie czy dla projektu domu REALNY II jest dostępny plan wentylacji mechanicznej? Z góry dziękuję za odpowiedź. Z poważaniem, Witam Dla domu Realny II mamy opracowany schemat wentylacji mechanicznej. Jest on dołączany bezpłatnie do dokumentacji projektowej. Pozdrawiam Cytuj
Gość Wojtek Napisano 22 Listopad 2014 Zgłoszenie Napisano 22 Listopad 2014 Witam, Chciałem się zapytać ile m2 zajmują ściany budynku? Ile potrzebuję m2 materiału (bloczki ceramiczne, silikatowe etc). Potrzebne mi to jest w celi możliwości porównania kosztów z różnych materiałów. Cytuj
Dobre Domy Napisano 24 Listopad 2014 Zgłoszenie Napisano 24 Listopad 2014 Witam, Chciałem się zapytać ile m2 zajmują ściany budynku? Ile potrzebuję m2 materiału (bloczki ceramiczne, silikatowe etc). Potrzebne mi to jest w celi możliwości porównania kosztów z różnych materiałów. Witam Proszę o kontakt na adres info@dobredomy.pl - prześlemy Panu zestawienia powierzchni przegród budynku oraz zestawienie materiałów do stanu surowego zamkniętego. Pozdrawiam Cytuj
Gość Gość Napisano 26 Listopad 2014 Zgłoszenie Napisano 26 Listopad 2014 Witam. Jesteśmy zainteresowani tym projektem. Czy jest możliwość otrzymania planów z rozmieszczeniem pomieszczeń i ich wymiarami? Z góry dziękuję za odpowiedź. emial: l.palka@mix-trans.pl Cytuj
Dobre Domy Napisano 27 Listopad 2014 Zgłoszenie Napisano 27 Listopad 2014 Witam. Jesteśmy zainteresowani tym projektem. Czy jest możliwość otrzymania planów z rozmieszczeniem pomieszczeń i ich wymiarami? Z góry dziękuję za odpowiedź. emial: l.palka@mix-trans.pl Witam Materiały prześlę w dniu dzisiejszym. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi