Astronom Napisano 10 Sierpień 2017 Zgłoszenie Napisano 10 Sierpień 2017 Witam wszystkich Od jakiegoś czasu interesuję się budową domów z gliny. Tak, tak. Wiem, że ciężko to człowiekowi wychowanemu na cegle i pustaku pojąć ale taki mam sobie plan zbudować najpierw altankę, a potem jak się sprawdzi to kto wie.Zaczynając od początku. Sam się wychowałem w takim domu z gliny, oblepionym gliną ale wewnątrz był normalnie z bali drewnianych. W tym roku byłem na Węgrzech, znalazłem pokoje właśnie w domu zbudowanym w całości z gliny i innych dziwnych materiałów. Chłodek w lecie, a rachunki za ogrzewanie delikatnie mówiąc jak za telefon. Ogólnie to wilgotność idealna, nie miałem nawet oznak alergii jaka cały czas mi towarzyszy. Cytuj
podolska Napisano 6 Luty 2019 Zgłoszenie Napisano 6 Luty 2019 A jaki jest koszt wybudowania takiego domu? Cytuj
Gość Grzechoo Napisano 28 Listopad 2019 Zgłoszenie Napisano 28 Listopad 2019 Dla mnie to już chyba zbytnia ekstrawagancja... Chociaż przyznam, że nocowałem kiedyś przez kilka nocy w takim domu i wyglądał naprawdę solidnie. Niemniej jednak za własne pieniądze bym sobie czegoś takiego nie zafundował. Pamiętaj, że izolacyjność termiczna to tylko połowa sukcesu - jest jeszcze np. izolacyjność akustyczna, a ta w przypadku gliny jest dużo niższa, niż w przypadku np. Porothermu. Cytuj
Kostiel Napisano 13 Luty 2020 Zgłoszenie Napisano 13 Luty 2020 Rok temu podróżując po Marocco widziałem mnóstwo domków zrobionych z gliny. Rozmawiałem na ich na temat z mieszkańcami i dowiedziałem się, że podobno świetnie izolują termicznie. Szczerze mówiąc ja nie zdecydowałbym się mieszkać w takim domu ale kto co woli Cytuj
Gość Krzysztof Gadowski Napisano 1 Kwiecień 2020 Zgłoszenie Napisano 1 Kwiecień 2020 Glina to w polskich warunkach eksperyment, który może się różnie skończyć, a koszty takiej konstrukcji wcale nie są małe... Powiedziałbym nawet, że będzie drożej niż przy standardowej budowie z Porothermu. Tyle że murowanie z ceramiki daje 100% pewności, że dom powstanie i będzie trzymać założone parametry. Przy glinie 90% zależy od prawidłowego, fachowego wykonawstwa... Cytuj
domowka Napisano 24 Wrzesień 2020 Zgłoszenie Napisano 24 Wrzesień 2020 brzmi ciekawie:0 jak uda sie cos stworzyc to pokaz na forum Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi